5+1 tipp az első jógaórádhoz

2021.04.20

Többen tanácstalanok és bizonytalanok az első jógaórájuk előtt. Nem tudják, mire számíthatnak, mennyire lesznek ügyesek. Íme néhány tipp, hogy könnyebbé váljon az első lépés.


· Menj a barátaiddal

Egy ismerős arc, egy kedves barát jelenléte növeli az önbizalmunkat. Ha még nem is nyeri el a tetszésünket ez a mozgásforma, egy közös élmény is lehet, ahol kipróbálunk együtt valami újdonságot.

· Adj időt magadnak:

Lehet, hogy nem érzel rá rögtön. A jóga egy komplex mozgásforma, amelyhez ráadásul egy életszemlélet is párosul. Ne aggódj azon, hogy elsőre nem mennek a pozíciók, vagy nehezen sajátítod el a légzéstechnikát. Csak élvezd az új tapasztalatot és légy nyitott!

· Vegyél részt workshopon vagy nézegess kezdő jóga videókat!

Az ismeretlen gyakran félelmetesnek tűnhet. Azonban, ha nagyjából tisztázod magadban, hogy mire számíthatsz, hogy milyen jellegű mozdulatok várnak rád, akkor már nem is tűnik, olyan ijesztőnek a dolog.

· Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

A kezdő csoportban is előfordul, hogy valaki már hetek, hónapok óta űzi ezt a sportot, míg te még azt sem tudod, hova tedd a kezed, lábad. Semmi gond, csak magadra koncentrálj, és a saját fejlődésedre. A jógának nem az a célja, hogy versenyezz másokkal, hanem az, hogy jobbá tegye az életedet, nyugtassa a lelked és ápolja a tested.

· Nézz utána a jógastúdió szabályainak és a tanárnak

Ha több oktató közül van lehetőséged választani, nézd meg a képeit az interneten, kérdezd meg ismerőseidet, hogy van-e esetleg tapasztalatuk vele kapcsolatban. Válaszd mindig azt az oktatót, akiben úgy érzed, hogy meg tudsz bízni, el mered fogadni az utasításait, valamint szimpatikus.

A jógastúdióval kapcsolatban érdemes megkérdezni, hogy kell-e saját matracot vinned magaddal.

· Gondoskodj a tornacuccodról

Mielőtt elmész az első órádra, szerezz be egy kényelmes nacit és pólót, amelyben könnyen tudsz mozogni és egy törülközőt.