Allergia, viszketés, hajhullás: Mire figyeljünk hajfestéskor?

2021.03.04

Ma már nem csak az ősz hajszálakat szokás elfedni hajfestéssel. Rengetegen szeretnek különböző árnyalatokat kipróbálni, akár extrém színeket is. Sőt gyakran már a középiskolások is kísérleteznek különböző stílusokkal, melírokkal és a férfiak sem zárkóznak el az eljárástól. Azonban a festés egy rémálommá válhat. Viszkethet, éghet a bőr, akár súlyos allergiás tünetek is kialakulhatnak.


Melyek a hajfesték allergia leggyakoribb tünetei?

Az allergia kialakulhat bármikor: előhívhatja egy új gyógyszer szedése, de kialakulhat a jól bevált, régen használt termékekkel szemben is.

Tünetei lehetnek: égő, viszkető érzés a fejbőrön, arc/szemhéj duzzanata, súlyos esetben légzési nehézség.


Mely összetevők okozzák legtöbbször a gondot?

A legtöbb gyártó már kivette az összetevői közül az ammóniát, de ez sajnos nem jelentett végleges megoldást. A problémát az anylaminok (PPD, PTD), az ammónia, p-aminophenol, m-aminophenol és a resorcinol okozhatják, amelyek még mindig szerepelnek a komponensek között. Fontos megemlíteni, hogy PPD-t a fekete henna is tartalmaz, így az is okozhat tüneteket.


Mivel előzhetjük meg a bajt?

Mindig végezzük el a bőrpróbát! Kenjünk a keverékből az alkar belső felére vagy a fülünk mögé egy kis mennyiséget, majd várjuk meg a hatóidőt, és mossuk le. Ha bármilyen kellemetlen érzést veszünk észre magunkon, azonnal mossuk le. Viszketés, pirosság ellen bőrnyugtató krémet ajánlott használni. Ha nem jelentkezik azonnal tünet, akkor várjunk 24 órát, hogy addig is kialakul-e valamilyen reakció. Ha 24 óra után semmi gond nincs, akkor használhatjuk a terméket.

Bármikor súlyos tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!


Hogyan vizsgálható ki, hogy a festék, mely alkotójára vagyunk érzékenyek?

Az allergia kivizsgálása epucitán teszttel történik. Tapasz segítségével az anyagokat rátapasztják a hátra és 48 órára rajta hagyják, majd 3 nap múlva kiértékelik az eredményt. Amennyiben kimutatott valamelyik anyagra való érzékenység, kerülni kell az azzal való érintkezést.

Mely termékek ajánlottak szenzitív fejbőr esetén?

Egyes gyártók már tudatosan kerülik vagy csökkentik a veszélyes összetevők mértékét a festékükben. Utánanéztem néhány terméknek, melyek ajánlottak leginkább érzékeny fejbőrre:

  • L'OREAL PARIS CASTING CRÈME GLOSS hajszínező krém

  • ALFAPARF PRECIOUS NATURE HAJFESTÉK

  • GARNIER OLIA TARTÓS HAJFESTÉK

Egy hasznos oldal: kremmania.hu

Ezen oldalon megtekintheted egyes termékek összetevőit, olvashatsz vásárlói véleményeket, tapasztalatokat, értékelheted a terméket. Sőt még különböző festékeket is összehasonlíthatsz a benne lévő alkotóelemek alapján, így könnyebben dönthetsz, melyiket szeretnéd kipróbálni.forrás: www.allergiakozpont.hu