Egészséges receptek húsvétra
A húsvét is az egyik olyan ünnepünk, amikor szeretjük teletömni a hasunkat és megkínálni szeretteinket, azonban ekkor is érdemes odafigyelnünk az egészségünkre. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk az ínycsiklandó ételeket vagy az édes desszerteket.
Sós karamellás sajttorta:
Hozzávalók:
Alap:
30 dkg mandula
10 szem mag nélküli datolya
Sós karamellás réteg:
2 ek mandulavaj
15 szem magtalan datolya
2 tk kókuszolaj
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
Elkészítés:
1. Alap:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A mandulákat süsd aranybarnára kb. 20 perc alatt. Hagyd kihűlni.
A mandulához rakd hozzá a datolyákat és aprítógépben aprítsd ragacsosra.
Vegyél ki belőle kb. egy maréknyit, és tedd félre. A többit oszlasd el egy 20 x 20-as tepsiben, nyomkodd le őket egy kissé.
Sós karamellás réteg:
A datolyákat forró vízben áztasd 10 percig, majd öntsd le róla a felesleges vizet. Add hozzá a többi összetevőt majd keverd krémesre.
Öntsd az alapra és egyenletesen terítsd szét rajta. tedd a fagyasztóba, amíg elkészíted a krémet.

Mandulás-fahéjas kesukrém:
40 dkg kesudió (1 éjszakát áztasd felhasználás előtt)
1 csésze mandulatej
1 vaníliarúd kikapart magjai
¼ csésze mandulavaj
½ csésze kókuszolaj
¾ csésze malátaszirup
1 tk fahéj
2. Mandulás-fahéjas krém:
Öntsd le a kesudióról a vizet, aprítógépben zúzd össze. Addig amíg egy sima pasztát nem kapsz.
Keverd hozzá a többi összetevőt, amíg egy sima krémet nem lesz belőle.
Ha kész, vedd elő a fagyasztóból az alapot és simítsd rá a krémet.
8 órára rakd a hűtőbe. Egészségedre!
Fagyi
Hozzávalók
4 érett vagy fagyasztott, szeletelt banán
1/2 csésze (120 ml) jégkockává fagyasztott mandulatej

4 csésze (960 ml) fagyasztott erdei gyümölcs mix
Elkészítés
Összes hozzávalót tedd bele a turmixgépbe. Turmixold addig, amíg krémes állagú nem lesz. Már élvezheted is a hűtött finomságot.
Egészséges répatorta:
HOZZÁVALÓK:
3 tojás
3 közepes sárgarépa lereszelve
10 dkg nyírfacukor vagy eritriol, vagy más természetes diétás édesítőszer
1 alma lereszelve
10 őrölt mogyoró, vagy mandula, vagy dió
ízlés szerint cukrozatlan aszalt gyümölcsök
10 dkg apró zabpehely

5 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt, vagy paleo liszt
1 tk fahéj
1 evőkanál kókuszzsír
1 tk sütőpor
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Keverd össze a tojásokat a cukorral és a fahéjjal. Add hozzá a répát és az almát, majd keverve az össze többi hozzávalót.
Öntsd bele a formába a masszát, és süssed kb. 25 percig.
Sajtkrémmel töltött tojás
Hozzávalók 4 adag:
• 4 db főtt tojás hosszában félbevágva
• 10 dkg vaj
• 10 dkg reszelt sajt
• 1 csokor metélőhagyma finomra vágva
• 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

• só, bors
• 1,5 dl tejszín/növényi tejszín
Elkészítés:
5 dkg vajat felhevítjük, ráhintjük a lisztet, felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Belekeverjük a reszelt sajtot és hagyjuk kihűlni, ezután hozzáadjuk a metélőhagymát és sóval, borssal ízesítjük.
A tojások sárgáját áttörjük a maradék vajjal és a hideg sajtkrémmel simára keverjük, és a tojásfehérjékbe töltjük.
Források:
https://fitnesslife.hu/egeszseges-husveti-receptek.html/4
https://fitnesslife.hu/egeszseges-husveti-receptek.html/3
https://fitnesslife.hu/desszertek-300-kaloria-alatt.html/3
https://www.21napalatt.hu/receptek/sos-karamellas-husveti-sajttorta/