Élet a COVID idején

2021.02.14

A tavalyi év sok szempontból feje tetejére állította a világot. A társadalmunk modern, fejlett államainak polgárai régóta nem szembesültek ilyen gyors terjedésű és súlyos szövődményekkel, tünetekkel járó járvánnyal. Nem tapasztalt helyzettel szembesültünk, és nem véletlenül lett a 2020-as év szava a "lockdown" azaz lezárás. Sokaknak nehezére esik az új szituációhoz való alkalmazkodás, és nehezen találnak elfoglaltságot, olyan tevékenységeket, melyeket a barátaikkal végezhetnek, vagy ahol levezethetik a feszültséget. 

Ebben a bejegyzésben olyan szabadidős, szórakozási lehetőségeket szeretnék ajánlani Neked, amelyek könnyen kivitelezhetőek ebben az időszakban is. Na de miért is fontos ez az egészség szempontjából? Ha egész nap otthon ülünk, otthon dolgozunk home officeban egyrészt felborulhat a napirendünk, másrészt kevesebb impulzus érzés minket a hétköznapok során és elmagányosodhatunk. Ez nem tesz jót sem fizikailag nekünk, főleg ha előtte fitnesz terembe jártunk gyakran, sem pedig mentálisan. Hiszen a sok aggódás, stressz az izoláció és begubózás arra ítélhet minket, hogy egyedül, negatív hírekkel bombázva töltsük az időnket a négy fal között. Éppen ezért javaslok most néhány programot, amely elviselhetőbbé teheti a járványok hullámait.


1. Online kultúra/szórakozás:

A stream technikának köszönhetően ma már színházi darabokat, előadásokat nézhetünk meg online felületeken, sőt akár Stand up műsorokon is szórakozhatunk. Előnyei, hogy az otthon kényelméből tekinthetjük meg a közvetítéseket, és egy számítógépről akár többen is nézhetitek a műsort. Arra viszont számítani kell, hogy ezek általában fizetős szolgáltatások, viszont megérik az árukat. 

Az online jegyeket megvásárolhatod----itt!


2. Önfejlesztés:

A digitális technika nem csupán a szórakozásnak enged teret. Az internet segítségével különböző tanfolyamokon, workshopokon vehetünk részt. Lehet az tornával kapcsolatos, kreatív művészi kurzus, írástechnikai tanfolyam és még sorolhatnám. Érdemes kihasználni a lehetőséget, hogy az érdeklődésüknek megfelelő területen szétnézzünk a opciók között. Természetesen találunk ingyenes és fizetős alternatívákat is.


3. Otthoni edzés:

Ha túl sok az energiád és szeretnéd levezetni a feszültséget vagy éppen most határoztad el magad, hogy ideje életmódot váltani, és nyárra bomba alakot szeretnél, akkor próbáld ki az online csoportos edzéseket! Többféle mozgásforma közül választhatsz: vannak fitnesz, Pilates, Jóga csoportok, ahol a többiekkel együtt végezhetitek a gyakorlatokat. Léteznek ingyenes csoportórák (általában facebookon) és fizetős órák is! Emellett egy olyan közösséget is találhatsz, ahol hasonló az érdeklődésű emberek vannak.


4. Kirándulás:

A friss levegőn, a természetben, barátokkal eltölteni időt mindig kellemes. Közösen tervezzetek egy rövid, egy napos kirándulást, és mozduljatok ki! A kevés kültéri programok közül ez az egyik legolcsóbb és legszórakoztatóbb, amelyen együtt részt vehettek.


5. Online szabadulószóba

Egy laptop és egy okostelefon szükséges csak hozzá, és máris részt vehetsz a kalandban! Weboldalakkal, e-mailekkel, rejtvényekkel fűszerezett tematikus feladványokat kell megoldanotok. Ha kipróbálnád---kattints ide!


6. Kísérletezés a konyhában:

Ha már meguntad az ételrendelést, vagy kipróbálnál új ízeket, akkor keress néhány izgalmas receptet és vesd be magad a konyhába! Nem muszáj egyedül nekiállnod, főzőcskézz a pároddal vagy a családoddal a lényeg, hogy élvezd!


7. Olvasás:

Ha már amúgy is hideg van odakint, és nincs is semmilyen program, amelyen szívesen részt vennél, battyogj el a könyvespolcodhoz! Vedd elő a régi kedvenc könyvedet vagy szerezd be a már régóta az olvasólistádon szereplő regényt, és huppanj be a fotelba egy forró teával!


Remélem találtál néhány kellemes programot az ajánlottak közül! Jó szórakozást kívánok hozzá!