Fogyókúra vs. Életmódváltás: Mit jelentenek?

2021.03.31

A két kifejezést gyakran keverik, vagy egymás szinonimájaként használják, azonban tartalmukban vannak eltérések. Habár sokszor mindkettő célja a fogyás, azonban a két módszernek más a szemlélete.

Fogyókúra:

A fogyókúrának általában egyetlen oka van, hogy valaki le akar fogyni, ráadásul lehetőleg minél gyorsabban.

Rengeteg divatos, sokszor sajnos egészségtelen diétáról lehet olvasni az interneten. Ezek nagy részében az étrend gyakran egyoldalú lesz, kiiktat bizonyos fontos táplálékot az életünkből teljesen, sőt akár éhezést is megkövetel.

Ennek következménye, hogy a rövid idő alatt nem alakulnak ki egészséges szokások, hanem a fogyókúra ideje után legtöbben visszatérnek a régi, jól ismert hizlaló, cukros ételekhez, és bizony visszaugranak a kilók. Gyakori a jojó-effektus.

Életmód:

Az életmódváltás oka ellenben nem csak súlyvesztés, hanem előfordul egészségügyi probléma, ételallergia esetleg új életszemlélet.

Az utóbbi indok előrevetíti, hogy maga az egész életmód megváltoztatása egy komplexebb, átfogóbb hozzáállást igényel. Aki az egészséges élet mellett teszi le a voksát, nem éhezik, fenntartható étrendre törekszik, figyel a megfelelő ásványi anyagok, vitaminok, tápanyagok bevitelére.

Nem csak a testi jólétre ügyel, hanem a lelki egyensúly is fontos számukra.

Ez a módszer magában foglalja:

  • az egészséges táplálkozást
  • a fitt, mozgással gazdagított életet
  • a stressz csökkentését
  • az egészséges szokásokat (elég alvás, friss levegőn sétát)
  • a káros szenvedélyekről pl. cigaretta, alkohol való lemondást is

Az ideális és vágyott súly elérése lehet, hogy hosszabb időt vesz igénybe, azonban az nagyrészt tartós marad.

Véleményem szerint az eredmény, a fenntarthatóság és a kényelem szempontjából az életmódváltás jobban megéri, és egészségügyileg is kedvezőbb.

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogyha bármilyen krónikus problémátok van, forduljatok dietetikushoz!