Gyulladás csökkentése otthon, természetesen
A gyulladás a szervezetnek egy természetes védekező mechanizmusa. A testünk ekkor a fehérjevérsejtjeink segítségével igyekszik megóvni magát a különféle kórokozóktól. Ez a gyógyulási folyamat része, azonban vannak esetek pl. autoimmun betegség esetén, amikor a szervezet saját maga ellen fordulva pusztítja tévesen sejtjeit.
Mi van hatással a gyulladásra vagy annak kialakulására?
- Elfogyasztott ételek és italok:
Egyes ételek/italok elfogyasztása támogathatja a gyulladást, ilyen pl. cukor, a feldolgozott élelmiszerek, a finomliszt, a glutén, az alkohol, a telített zsírok, a tejtermékek, az olajban sült ételek.
Mi csökkentheti a gyulladást?
- Friss zöldség, gyümölcs, egyes teafélék, hüvelyesek.
- Rendszeres testmozgás: hat a sav-bázis egyensúlyunkra
- A stressz erősítheti a gyulladást, ezért fontos csökkenteni, elkerülni.
- Immunrendszer erősítése: C és D vitaminnal
Legjobb gyulladáscsökkentő teák:
Gyömbértea:
Egyujjnyi gyömbért felkarikázva forrázunk le, és áztassuk 10-12 percig, majd leszűrve naponta 2 alkalommal ajánlott fogyasztani. Aki vérhígítót szed az mellőze!
Enyhíti az émelygést és nagyon erős gyulladáscsökkentő.
Zöld tea:
Akár minden nap fogyasztható. Magas antioxidánstartalma és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes iszogatni. Ugyanakkor kiváló a rák és keringési problémák megelőzésére.
Kurkumatea:
Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, valamint antioxidánsban gazdag. 1/4 teáskanál kurkumát, illetve 1/4 teáskanál őrölt gyömbért forrázzunk le, és várjunk 12-15 percet, majd fogyasztható.
Csipkebogyótea:
Magas C vitamintartalmú és gyulladáscsökkentő hatású. Pozitív hatással van a sokízületi gyulladásra.