Hygge - Dán boldogságrecept a hétköznapokra

2021.02.16

Az ENSZ már régóta készít világszintű felmérést arról, hogy mely országokban vallják magukat a legboldogabbnak az emberek. Évek óta a skandináv országok vezetik a listát, köztük Dániával. Habár a boldogság receptjét embere válogatja és egy összetett kérdés, mégis most a dánok receptjét a hygge - t (hüge) vesszük górcső alá.

A hygge életfelfogás vagy életfilozófia nem írható le egyszerűen. Ez egyfajta életérzés és nagyjából biztonságot, meghittséget, melegséget jelent. Egy olyan nyugodt érzést, egy elégedett állapotot, amely során képesek vagyunk távol tartani magunktól a bosszantó gondolatokat, az aggódást és csak élvezzük az otthonos légkört szeretteinkkel.

Tipikus tevékenység, miközben megtapasztalhatod:

- egy forró tea iszogatása otthon egyedül, miközben elégedetten olvasgatunk egy könyvet

- egy hosszú örömteli beszélgetés barátainkkal, szeretteinkkel

Ez az érzés gyakorlással előteremthető, azonban megfelelő környezet és nyugodt, kiegyensúlyozott lélek szükséges hozzá. 


Környezet:

Kellemes beltéri világítás, bensőséges hangulat megteremtése. A természetes fény és a benti tűz érzése segít kialakítani a meghitt élményt. A dánok ennek elérése érdekében előszeretettel használnak gyertyákat, illetve imádnak a kandalló előtt üldögélni, és hagyni, hogy átjárja testüket a melegség különösen a hidegebb hónapokban.

Berendezés és design:

A megfelelő atmoszféra kialakításában a külső tényezők is fontos szerepet játszanak.

Elemei: letisztult formák, egyszerűség, természeti motívumok, visszafogott színek használata

Praktikus, kényelmes bútorok. Természetes anyagok. Fontos a komfortérzet: pl. egy kellemes olvasókuckó, egy kényelmes puha fotel vagy hintaszék beszerzése.

Kerülik a túldíszített, harsogó színvilágot és dekorációt. Nem a drága, luxus elemeket hangsúlyozzák ki, hanem a praktikus, minőségi berendezéseket.


Lelki világ:

A másik fontos összetevő: a saját lelkünk.

Fontos, hogy elégedettek legyünk önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat és képesek legyünk élvezni a jelen pillanatot. Ne engedjük, hogy megzavarják a belső békénket a világ gondjai, mások feszültsége. Képesek leszünk ezáltal minőségi időtöltést tölteni saját magunkkal. Merjük kényeztetni magunkat! Igyunk egy finom kakaót, együnk ínycsiklandó süteményt, figyeljünk oda saját igényeinkre.


Közösség, társaság:

A hygge elengedhetetlen része a szeretteinkkel töltött meghitt beszélgetés, egy vacsora közös elfogyasztása vagy megfőzése. Ilyenkor ne vitatkozzunk! Folytassunk könnyed csevejt vagy gondolatébresztő társalgást, ám érdemes kerülni az olyan témákat, melyek konfliktusokat generálhatnak.

Legyen szó egy kedves szomszéddal való közös kávéról, egy családi ebédről vagy egy baráti összejövetelről a lényeg, hogy a jelen pillanatot élvezzük.