Jó és rossz szénhidrátok
Sokan azt hiszik, hogyha egészségesen akarnak táplálkozni vagy fogyni szeretnének, akkor teljesen ki kell iktatniuk a szénhidrátot az életükből. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Lássuk, milyen tévhitek keringenek a témában, és mit jelent pontosan a jó és rossz szénhidrát.
Az összes szénhidrát rossz?
A szénhidrát a szervezetünk üzemanyaga, amely glükózzá bomlik le, és testünk energiaként tud felhasználni. Fontos leszögezni, hogy nem minden szénhidrát egyforma és a jó szénhidrátokra szüksége van a szervezetünknek.
Mennyi szénhidrátra van szükségünk?
Ez függ a testalkatunktól, egészségügyi állapotunktól, valamint a fizikai terhelésünktől. Átlagosan a napi kalóriabevitelünk 45-65%-át képezi.
Mi jellemzi a rossz szénhidrátokat?
- egyszerűek, fogyasszunk belőle minél kevesebbet
- általában cukrot, finomított lisztet tartalmaznak
- alacsony tápérték, alacsony rosttartalom
- ide tartozik: fehér kenyér, cukros üdítő, péksütemény
- magas glikémiás index: gyorsan szívódik fel - gyorsan megemeli a vércukor és inzulinszintet
Mi jellemző a jó szénhidrátokra?
- komplexek
- teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök
- magas a rost- és a tápanyagtartalom
- segít elkerülni a vércukor ingadozást
- nem lesz éhségrohamod
- pl. zabpehely, a csicseriborsót, a fekete babot, az édesburgonyát, a répát, teljes kiőrlésű kenyér, banán
- hosszabb jóllakottság érzés
- alacsony glikémiás index: nem dobja meg úgy a vércukorszintet
forrás: wellandfit.hu