Kurkuma, a sárga csodafűszer

2021.05.25

A kurkuma, avagy indiai sáfrány Ázsiából származó fűszer és gyógynövény. A magyar konyhában ritkán használják, pedig rengeteg pozitív hatással rendelkezik a szervezetünkre.


Mire is jó pontosan a kurkuma?

Kozmetikumként, akár külsőleg is:
A népi gyógyászatban közkedvelt kurkumát a nők rendszeresen használják Ázsiában a bőrükön. Kontrollálja a faggyúmirigyek működését, javul a vérkeringés, serkenti a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító.


Aggarwal amerikai professzor foglalkozott a növény hatásának tanulmányozásával. Tanulmánya szerint a növényben megtalálható kurkumin antioxidáns hatású. Gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszer működését javító vegyület. 

Laboratóriumi körülmények között vizsgálták egyéb tulajdonságait. Az egérkísérletek azt mutatták, hogy a kurkumin gátolta a ráksejtek terjedését, áttétek kialakulását.

Egyéb kísérletek bizonyították, hogy csökkenti a vérben lévő toxinok mennyiségét, és növelte a sugárkezelés hatékonyságát.

Emellett nagyszerű vegyület a diabéteszes vesekárosodás, az alkoholos májfibrózis elleni küzdelemben. Mivel csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladásokat a szervezetben, ezért nagyon jó a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére.

Hogyan fogyasszuk?

Fogyasztható por formában fűszerként, akár curry ízesítéséhez, de kapható tabletta formájában is.

Tipp: Kurkumás arcpakoláshoz

Hozzávalók: 

- 2 evőkanál liszt

-kurkuma ( kb. egy teáskanálnyi)

- méz

- yoghurt/tejföl

Elkészítés: Minden összetevőt keverj el egy kis tálban, amíg kenhető állagú nem lesz. 

Kend az arcodra, szépen oszlasd el. Hagyd rajta 15-20 percig, majd mosd le.
források:

házipatika.com

webbeteg.hu