Kurkuma, a sárga csodafűszer
A kurkuma, avagy indiai sáfrány Ázsiából származó fűszer és gyógynövény. A magyar konyhában ritkán használják, pedig rengeteg pozitív hatással rendelkezik a szervezetünkre.

Mire is jó pontosan a kurkuma?
Aggarwal amerikai professzor foglalkozott a növény hatásának tanulmányozásával. Tanulmánya szerint a növényben megtalálható kurkumin antioxidáns hatású. Gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszer működését javító vegyület.
Laboratóriumi körülmények között vizsgálták egyéb tulajdonságait. Az egérkísérletek azt mutatták, hogy a kurkumin gátolta a ráksejtek terjedését, áttétek kialakulását.
Egyéb kísérletek bizonyították, hogy csökkenti a vérben lévő toxinok mennyiségét, és növelte a sugárkezelés hatékonyságát.
Emellett nagyszerű vegyület a diabéteszes vesekárosodás, az alkoholos májfibrózis elleni küzdelemben. Mivel csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladásokat a szervezetben, ezért nagyon jó a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére.
Hogyan fogyasszuk?
Fogyasztható por formában fűszerként, akár curry ízesítéséhez, de kapható tabletta formájában is.
Tipp: Kurkumás arcpakoláshoz
Hozzávalók:
- 2 evőkanál liszt
-kurkuma ( kb. egy teáskanálnyi)
- méz
- yoghurt/tejföl
Elkészítés: Minden összetevőt keverj el egy kis tálban, amíg kenhető állagú nem lesz.
Kend az arcodra, szépen oszlasd el. Hagyd rajta 15-20 percig, majd mosd le.
források: