Leégtél a napon? Íme néhány házi praktika, mit tehetsz

2021.06.11

Az előző posztban arról írtam, hogy hogyan védjük meg a bőrünket a káros napfénytől. Ebben a posztban, azt vesszük górcső alá, hogy mit tegyünk, ha megtörtént a baj. A leégés egy kellemetlen, fájdalmas, igencsak egészségtelen állapot. Nézzük hát, milyen házi praktikákat tudunk alkalmazni, amellyel elviselhetőbbé tehetjük, míg a bőrünk vissza nem nyeri régi állapotát.


Mi is a leégés?

Bőrünk a napfény hatására, pontosabban az UV sugárzástól való védelem érdekében barna festékanyagot kezd termelni, hogy védje sejtjeit. Azonban, ha az előbb említett sugárzás akkora mértékű, hogy a sejtet életképtelenné teszi, az meghal. Ekkor gyulladás keletkezik, és az elhalt sejtek később lehámlanak.

Tartsátok szem előtt, hogy amennyiben az égés olyan súlyos, hogy hólyagok keletkeznek a bőrön, ne kenjetek rá semmit, hanem kérjétek orvos véleményét!

Hűsítés, natúr joghurttal, tejföllel

Minden égésnél fontos az érintett terület hűsítése. Kenj a bőrödre vastagon natúr joghurtot vagy tejfölt, hagyd rajta, amíg felmelegszik, majd bő hideg vízzel mosd le!

Fekete teás pakolás

A fekete tea hatóanyagai elősegítik a bőr regenerálódását. Készítsd el a teát, majd várd meg míg teljesen kihűl. Csak ezután vidd fel a bőrödre puha vattapamaccsal, óvatos mozdulatokkal a bőrödre!

Ecetes borogatás, permet

Az ecetes borogatás nem csak hűsít, hanem csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. Egy puha ruhadarabot vagy anyagot itassunk át vizes-ecetes oldattal, majd helyezzük a bőrünkre.

Permet esetében a legjobb, ha spriccelő flakonba töltjük az ecetes vizet, majd óvatosan ráfújjuk a bőrünkre. Később mossuk le!

Aloe Vera

Az Aloe Vera kivonatából készült krémet, vagy akár egy félbetört levelet is használhatunk, amennyiben van otthon növényünk. A növény összetevői segítenek a bőr nyugtatásában, és a fájdalom csökkentésében.

Kamilla

Készíts pár csepp kamillaolajjal felturbózott hűsítőfürdőt. A kamilla gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása így ebben az esetben is segíteni fog rajtunk.
forrás:

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/egeszseg-es-szepseg/bevalt-hazi-gyogymodok-napegesre/qc98fre