Légtisztító növények: az egészségesebb irodai és otthoni környezetért

2021.04.11

Több kutatás is foglalkozott már a növények levegőtisztító hatásával, és rájöttek, hogy egyes fajok különösen jól szűrik ki a levegőből a veszélyes gázokat, mint pl. formaldehidet, ammóniát és a benzolt.


Irodai környezet:

Sokszor az irodában dolgozók nem tudnak ablakot nyitni, hogy friss oxigénhez jussanak, ráadásul többen akár 20-30-an is végezhetik munkájukat az egy légterű irodákban, amely még jobban csökkenti az oxigént a levegőben.

Emellett sajnos, ha sikerül is némi levegőt beengedni kintről akár légkondival, akkor is szmogos, olajos ételek szagával dúsított büdös levegő kúszik az orrunkba.

Az irodában használt eszközök ózont, szén-dioxidot bocsátanak ki ezek mellé, így megnehezítve a koncentrációnkat.

Az oxigénhiány jelei, amelyet megfigyelhetünk: álmosság, fejfájás, stressz, levertség, rossz közérzet.

Beteg épület szindróma:

Olyan betegségeket, tünetegyütteseket jelent, amelyeket az épületben megtalálható kemikáliák váltanak ki. A vegyszerek mellett a gombák és esetleges baktériumok is okozhatnak gondot.

Kiket érint gyakrabban?

Asztmásokat, szorongásban szenvedőket, nőket.

A szindróma leggyakoribb tünetei:

fejfájás, a hányinger, hányás, a szédülés, a fáradékonyság, az izomfájdalmak, az orrdugulás és tüsszögés, a bőr viszketése, a kiütések megjelenése, a torokfájás, memóriazavarok, koncentrálási nehézségek és hangulatingadozás.

Milyen növények segíthetnek az előbbiek megelőzésében?

A dracéna, vagyis a sárkányfa: kisigényű növény. Bár közvetlen napfényes környezetben fejlődnek a legjobban, a sötétebb helyeket is jól tűrik. Elegendő hetente egyszer locsolni.

Areca pálma (aranypálma): félárnyékot kedveli. Párásít és tisztítja a levegőt.

Ficus (csüngőágú fikusz): Félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. Pormegkötő és párásító hatású, azonban mérgező. Kisgyerekek, kisállatok mellett óvatosan tartsuk!

Sansevieria (anyósnyelv, fácánlevél): hideget nehezen tűri, de nem árt neki sem a huzat, sem a száraz levegő. Levele, hajtása, azonban mérgező. Hálószobában különösen jó, mivel éjszaka több oxigént képes termelni.

Scindapsus (szobafutóka): nagyon hatásos légtisztító növény, és nagyon igénytelen. Levelei mérgezőek.Források:

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/a_beteg_epulet_szindroma/20150928110449?autorefreshed=1

https://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/ezek_a_novenyek_nem_hianyozhatnak_a_lakasbol/20150529085425