Miért érdemes étcsokoládét fogyasztani?

2021.03.19

Ha nassolnál valamit, akkor nyugodtan törj magadnak némi étcsokoládét. Számos előnye van a fogyasztásának, amelyet most sorra veszünk. Ne feledjétek, mindent csak mértékkel!


1. Csökkenti a koleszterinszintet:

Azok, akik rendszeresen fogyasztottak étcsokoládét nőtt a jó koleszterin aránya, és csökkent a rossz. A kakaóban található  teobromin jótékony hatásának köszönhető.

2. Javítja a vérkeringést:

A végtagok vérellátása javul, csökkenhet a vérnyomás. Ezáltal rengeteg szív és érrendszeri betegség megelőzhető.


3. Nő a koncentráció:

Nem csak a végtagokban serkenti a vérkeringést, hanem az agyban is. Javul a koncentrációképesség.


4. Magas antioxidánstartalom

Magas kakaótartalma miatt gazdag antioxidánsban, amely támogatja a bőrünk feszességének és hidratáltságának megőrzését.


5. Edzésben is hű társad:

Katekinek és epikatek, amelyek az étcsokoládéban találhatóak, segítik az izmok tápanyagfelvevő képességét, emiatt nő az erőkifejtésünk és hatékonyabbá válik az edzésünk, ráadásul csökkentheti az izomlázat.

6. Hangulatjavító:

A stresszhormon, azaz a kortizolszint csökkenhet, ezért jobban kezeli szervezetünk a stresszt. Javul a hangulatunk.



Fitt Csokitorta recept:

Ha megkívántad a csokit az előbbieket olvasva, akkor próbáld ki ezt a lágy avokádókrémes-kakaós receptet. Forrás: fittboszi.hu

Összetevők

  • 2 bögre zabpehely 
  • 3 nagy, érett banán
  • 1/4 bögre olvasztott kókuszolaj 
  • csipet tengeri só
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre kókusz- vagy nádcukor (vagy 1,5 bögre xilit)
  • 3/4 bögre kakaópor 
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 vanília rúd
  • 180 g sárgarépa
  • 1/4 bögre almapüré
  • 2 teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna)

Krém:

  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 vanília rúd 
  • 2 érett avokádó
  • 1/4 bögre kakaópor
  • 1/2 bögre nádcukor (vagy kókuszcukor, vagy xilit)
  • A töltelékhez:
  • banán, eper (vagy egyéb gyümölcs)


  1. Turmixold össze a banánokat a répával, míg lágy püré állagot nem kapsz.
  2. Majd daráld le a zabpelyhet, finom liszt állagúvá.
  3. Egy tálban keverd össze a pürét a többi nedves hozzávalóval, majd keverd hozzá a torta többi összetevőjét is.
  4. Forgasd össze alaposan a tésztát, és öntsd bele egy olajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (kb. 25 cm átmérőjűt válassz).
  5. Süsd a tortát 40 percig 180 fokon.
  6. Ha megvan, hagyd teljesen lehűlni, majd vízszintesen vágd ketté óvatosan.
  7. A csokoládé krémhez turmixold össze az összes hozzávalóját, amíg egyenletes krémet nem kapsz.
  8. A fele krémet oszlasd el a torta belsejében, rakj rá szeletelt gyümölcsöket, és tedd vissza a tortalap felső felét.
  9. A maradék krémet oszlasd el a torta szélein és a tetején.


Hagyd pár órát a hűtőben tálalás előtt! :)




forrás: házipatika.com