Nagyik, akik nemet mondtak a sztereotípiákra

2021.03.02

Az öregedést mindenki máshogy kezeli. Van, aki elszomorodik, míg egyesek kihasználják, hogy végre több idejük jut magukra és aktívan belevetik magukat az életbe. Ebben posztban leírom, hogy véleményem szerint mi a közös, azokban, akik boldogan élvezik nyugdíjas éveiket, és bemutatom a legnépszerűbb instás nagymamákat, akik inspirálhatnak arra, hogy a kor előrehaladtával sem kell lemondani az új élményekről.

Attól még, hogy valaki elmúlt 70 éves, nem jelenti, hogy remeteként kell élnie. A nyugdíjasok is ugyanolyan színes egyéniségek és bohókás, kedves személyiségek lehetnek, mint a fiatalok. Imádhatják a kertjüket, indíthatnak gasztroblogot, sportolhatnak.

Nézzük hát, mi a legfontosabb és leggyakoribb tulajdonságai a menő és életvidám időseknek:

  • Mernek önmaguk maradni!

Ha egy nagymamára gondolunk, egy kedves, otthonkás, kendős néni jut eszünkbe, aki lekvárt készít. De ha sosem voltál ez a típus, el tudod képzelni magadat így idősebb korodban, csak azért, mert ez a megszokott? Nyugodtan merj magad maradni, ha imádod a színes, tarka ruhákat, akkor hordd őket!


  • Nyitottak az újra!

A lelkesedés és kíváncsiság nem érhet véget. Aki szeret kipróbálni új dolgokat és követi az élet változásait megtalálhatja a modern világban is a helyét. Nem érzi úgy, hogy kimarad valamiből, együtt szórakozhat az unokákkal, és jobban kihasználhatja az új technikai eszközök lehetőségeit.


  • Szeretnek a fiatalok között lenni, és átvenni az energiájukat!

Ha elmegyünk egy óvoda, iskola mellett, hallhatjuk a gyerekek kitörő nevetéseit, az egyszerű örömöt és játékosságot. Az a nyugdíjas, aki elfogadja, ahogy a fiatalok zsonganak, nem pedig elutasító az elevenségükkel maga is feltöltődik ezzel a friss energiákkal.


  • Tudatában vannak a bölcsességüknek!

Az idősebbek rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, sokkal többet tudnak az életről, mint a fiatalok, így rengeteg jó tanáccsal tudnak szolgálni a többi generációnak. Ezt a sok tudást pedig akár családon belül is kamatoztathatják.


  • Nem ábrándultak ki az emberekből és a világból

A pozitív hozzáállás rengeteget segít. Több kutatás is kimutatta, hogy az optimistább emberek kevésbé betegszenek meg, és könnyebben gyógyulnak. Aki látni szeretné merre tart a világ, és hisz az emberek jóindulatában, az boldogabban kel fel reggel is.


  • Értékelik a mindennapi apró örömöket

Minden napban lehet találni valami jót. Lehet az akármilyen aprócska. A szép idő, egy kellemes séta, egy könyv, ha boldogsággal tölt el, akkor az életünk is szebbé válhat.


  • Ismeri erősségeit és gyengeségeit

Ez a képesség összefügg az élettapasztalattal. Ha zavarnak gyengeségeink, akkor sosem késő megpróbálni változtatni rajta, míg az erősségeket ugyanúgy érdemes kihasználni akár egy új hobbi formájában.


Most pedig lássunk néhány nem hétköznapi nagyit, akik megmutatják nekünk, milyen színes is a világ:

Accidental Icon: Divat, stílus, outfitek - 748E követő


Iris Apfel: egyedi és színes - 1,6M követő


Joan MacDonald: fitt, egészséges és energikus - 1,1M követő