Nyári bőrvédelem

2021.06.06

Hamarosan elindul a nagy nyaralásdömping, már kezdenek megtelni a strandok, és egyre jobban vágyunk a szabadba, ahol maszkot sem kell viselni. Nézzük csak, mire érdemes figyelni, miközben élvezzük a napsütést!


Veszélyek:

A napsugárzás több okból is fenyegető az egészségünkre. Leginkább az ultraibolya (UV) sugárzás káros, amely rosszindulatú bőrbetegségeket idézhet elő. A gyengülő ózonpajzs következtében az UV sugárzás megnövekedett, így egyre több bőr és szembetegség írható számlájára. Az UVB és UVA sugárzás közül leginkább az UVB okozhat gondot, míg az UVA leginkább a barnulást idézi elő.

Mi a szerepe a melaninnak?

A melanin a bőrünkben megtalálható festékanyag. Védelmezi a kromoszómákat a napfény káros következményeitől. A sötétebb bőrű emberek több ilyen festékanyaggal rendelkeznek, így náluk egyes bőrbetegségek kialakulásának esélye jóval kisebb.

Kik a veszélyeztetettek?

 • gyerekek és tinédzserek
 • világosabb bőrűek

Amit érdemes kihangsúlyozni, hogy mindegy a bőrünk színe a napfény bőröregedést és szembetegséget mindenkinél egyformán bőrtípustól függetlenül okozhat.

Milyen folyamat játszódik le a szervezetünkben barnuláskor és leégéskor?

Bőrünk a napfény hatására, pontosabban az UV sugárzástól való védelem érdekében barna festékanyagot kezd termelni, hogy védje sejtjeit. Azonban, ha az előbb említett sugárzás akkora mértékű, hogy a sejtet életképtelenné teszi, az meghal. Ekkor gyulladás keletkezik, és az elhalt sejtek később lehámlanak.

Mire figyeljünk a napozás során?

 • Napközben 11 és 3 óra között ne menjünk ki a napra! Ekkor a legerősebb az UV sugárzás. Ha mégis ki kell mennünk, kerüljük a közvetlen a napfényt, maradjunk árnyékban, használjunk fényvédőt, kalapot!
 • Fokozott fényvédelem: nyaralás, túra, sport során, használjunk fényvédő ruházatot. Ha ilyennel nem rendelkezünk, laza, jól szellőző, könnyű anyagból készült ruhával, kendővel fedjük magunkat!
 • Szemünk védelme: használjunk UV védelemmel ellátott napszemüveget!
 • Válasszunk bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémet! Ma már gyártanak külön gyerekeknek, illetve érzékeny bőrűeknek készült termékeket is.
 • Világos bőrűek legalább 30 faktorosat, de lehetőleg inkább 50-neset válasszanak. A fényvédő nem véd a leégéstől, hanem lehetőséget nyújt, hogy több időt töltsünk biztonságosan a napon.
 • Strandolás során a homok, a víz is visszaveri a sugarakat, vízben is be kell kennünk magunkat. Érdemes két óránként újra használni a naptejet is.

Természetes bőrregenerálók:

 • szőlőmag
 • homoktövis
 • goji bogyó

Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról sem! Lehetőleg fogyasszunk vizet, ne cukros, alkoholos italokat!



Források:

https://vitamed.life/borunk-egeszsege-es-vedelme-nyaron/

https://www.eliteclinic.hu/cikkek/nyari-borvedelem-alapszabalyai-mire-figyeljunk-vakacio-soran