Svéd stresszmentesítés: Lillördag

2021.05.10

Te is érezted már, hogy a hétvége sosem jön el? Még csak szerda volt, de már legalább 10 ember idegesített fel a munkahelyeden, és még rengeteg dolgod is lesz? Akkor próbáld ki a svéd módszert: a lillördag -ot, azaz "kis szombat"-ot!


A rohanó világunk gyakran állít minket kihívások elé. Munkahelyi konfliktusok tucatjait kezeljük, rengeteg elvárásnak igyekszünk megfelelni, próbálunk a legjobban teljesíteni, közben a családi életben is helyt kell állnunk. Sokszor túlcsordul az a bizonyos pohár és legszívesebben nem azt bizonygatnánk, hogy az félig tele van, hanem simán a falhoz vágnánk.

Éppen ezért fontos kipróbálni különböző stresszlevezető módszereket, technikákat. Érdemes beiktatni néhány lazítást elősegítő programot. Erre a célra pedig megfelel a lillördag, azaz "kis szombat" megtartása.

A svédek a hét közepén, szerdán ugyanis kiengedik a fáradt gőzt. Ilyenkor a barátok összejönnek és sütnek, főznek valamit, isznak egy pohár bort, beszélgetnek. Ugyanúgy kezelik ezt a napot, mint egy szombatot, és kicsit lazábban töltik a délutánokat, estéket.

forrás: 

https://www.bbc.com/worklife/article/20210129-lillrdag-swedens-workers-destress-with-little-saturday