Terápiás állatok: gyógyír a léleknek

2021.04.13

Elsőként dr. Boris Levinson tanulmányozta azt, hogy miként hat a páciensei közérzetére, hangulatára a háziállatainak közelsége. A megállapítását miszerint az állatok pozitív hatással vannak az emberekre később több vizsgálat is bizonyította.Mely állatokat szoktak terápiás állatként alkalmazni?

Léteznek természetesen olyan tipikus állatfajok, amelyek tulajdonságaiknak, jellemüknek köszönhetően különösen alkalmasak az emberek gyógyítására. Legtöbbször kutyákkal, lovakkal találkozhatunk ilyen terápia során, de természetesen akadnak macskák, nyulak és kisebb rágcsálók is.

Milyen problémákon segíthetnek ezzel a módszerrel?

Gyakran kezelik a depressziótól, lelki traumáktól szenvedőket. Segítenek az időskori elmagányosodásban, a tanulási nehézségeken, drog és alkohol problémákban, szellemi sérült gyerekek fejlesztésében.

Lovas terápia: különösen eredményes a fogyatékkal élők, stroke-ot megélt, sclerosis multiplexben szenvedők körében, mivel javítja egyensúlyérzéket, koordinációs képességeket.

Magányos gyerekek, idősek:

A kiközösített gyerekeknek, akiket az iskolában csúfolnak rengeteget segít egy házikedvenc, egy barát, aki önzetlenül szereti, odabújik hozzá, és gondoskodhat róla. Ráadásul a kedvenceinknek nem kell megfelelni, lehetünk kicsik, nagyok, kövérek, soványok, szemüvegesek, nem fognak ítélkezni felettünk.

Az idősek körében, akiknek alig akad társaságuk, és gyakran magányosak egy szerető kiskedvenc társaságot biztosít. Élvezik, hogy gondoskodhatnak róluk, szeretgethetik őket, meghallgatják őket. Megakadályozzák, hogy teljesen elzárkózzanak a világtól.

Állatbarát iroda:

A stresszkutatók szerint egy kutyus jelenléte az irodában nem csak csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, hanem az egészségre is pozitívan hat.

Elég egy rövid buksisimi, egy kedves pillantás és szervezetünk endorfint kezd termelni, csökkenhet a vérnyomásunk, javul a kedélyállapotunk, és csökken a fejfájásunk is.

Hatásuk a szervezetünkre:

  • a játéknak, sétáltatásnak köszönhetően nő az erőnlétünk, javulhat az immunrendszer
  • azok a kisgyerekek, akik kisállat mellett nőttek fel kevésbé lettek hajlamosak az allergiára
  • nagyon hatásosak a lelkibetegségek ellen

Meddig tart egy tudományos állatterápia?

Általában 1,5- 2 év heti rendszerességgel.

Első szakasz:

  • szereteten alapuló kapcsolat kialakulása a gyerek és állat között
  • feltétel nélküli szeretet kap a gyerek
  • megismerkednek egymással

Második szakasz:

  • pár hónappal később
  • a gyerek felméri, hogyan kell bánni az állattal
  • ki tudja fejezni érzelmeit, és megéli azokat

Harmadik szakasz:

  • képes ráhangolódni mások érzelmeire a gyermek és rugalmasan kezeli azokatForrások:

https://benedetto.hu/allatterapia-mikor-kinek-milyen-eredmennyel/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/14077/terapias-allatok-hazi-kedvencek-a-lelek-gyogyitoi