Test és lélek kapcsolata - A legfontosabb egység

2021.04.09

"A sport a test útján nyitja meg a lelket." - Szent-Györgyi Albert

Miért fontos a test és lélek kapcsolata?


Ép testben ép lélek. Rengetegszer hallottuk már, na de mit jelent? Mért is ilyen fontos?

Elsősorban azért, mert a lelkünk a testünkkel folyamatosan szinkronban van, hiszen egymás nélkül nem tudnának létezni, együtt alkotnak egy egészet, és talán innen is származhat, amikor azt mondjuk egészségesek vagyunk, azaz teljesek. Ennek a tökéletes állapotnak az eléréséhez azonban harmóniára van szükségünk, valamint, hogy mindkét felünkkel, a szellemi és testi részünkkel is egyidejűleg törődjünk.

Ha visszatekintesz néhány emlékedre, biztosan tapasztaltál már idegességet, dühöt, netán félelmet. Ez mindkettő érzelem, mégis mi történt ilyenkor a szervezetedben? Észrevetted, hogy megfeszülnek az izmaid, netán kapkodod a levegőt és hevesebben dobog a szíved? De vajon miért, ha "csak" lelkünket érintette meg valami?

Erre válasz az a bizonyos összhang. A testünk reagált, felfogta ezt a kellemetlen állapotot, és igyekezett számunkra jeleket adni, illetve olyan folyamatokat elindítani a szervezetünkben, melyek ösztönzik a cselekvést pl. egy veszélyes helyzetben az adrenalintermeléssel.

És mi a helyzet fordítva? Hathat vajon a lelkünkre a testünk panasza? Természetesen igen. Először vegyünk néhány egyszerű példát: legyen az fogfájás, migrén esetleg menstruáció panaszok, mind képes befolyásolni a hangulatunkat, közérzetünket. Kevésbé leszünk képesek koncentrálni és teljesíteni is, ha fájdalommal küszködünk, de akár megemlíthetjük a hormonháztartásunkat. Ha a harmónia felborul a szervezetünkön belül, az kihat a lelki világunkra is kevésbé érezzük magunkat jól a bőrünkben és nehezebb élvezettel élni az életünket.

Mi tehetünk tehát az egyensúlyunk érdekében?

-Rendszeresen törődjünk az egészségünkkel - ismerjük fel ennek fontosságát

-Sportoljunk - tiszteljük a testünket

-Ne rejtsük el vagy nyomjuk el érzéseinket - hanem tudatosítsuk őket, és amennyiben szükséges keressünk megoldást a kiváltó negatív okokra

Az előbbiek minden eleme együttesen hatásos, és elengedhetetlen ahhoz, hogy harmóniára leljünk. A jóga, Pilates különösen kiváló módszer arra, hogy közelebb kerüljünk saját magunkhoz, megismerjük testünk határait és lelkünket lecsendesíthessük.